Nou contracte de neteja i recollida de residus: un model que premia a qui més recicla, no a qui menys contamina

El nostre vot serà en contra per diverses raons:

Model de gestió

En primer lloc, pel model de gestió.

A Fem Masnou apostem per la municipalització del servei tal com portàvem al nostre programa electoral i hem proposat quan el contracte s’ha prorrogat els darrers anys.

Sabem que la municipalització no és la panacea, té pros i contres, ho sabem, però, a més del canvi de model, ens permetria un control directe per adaptar-nos a noves necessitats si amb els anys, ens passés com ha passat amb el contracte actual, que ha quedat desfasat i no hem tingut marge de maniobra per donar un bon servei a la ciutadania.

Preu i durada

Pel que fa al preu, aquest nou contracte serà el més gran de l’ajuntament, passarà dels 2,2 milions d’euros a 3,8 milions cada any, perquè entenguem millor aquestes quantitats que a alguns se’ns escapen de la nostra imaginació, el nou contracte s’emporta gairebé el 10% del pressupost municipal de cada any i el preu en si mateix ha augmentat gairebé el 80% respecte al contracte anterior i aquest augment repercutirà en una pujada en el rebut de les escombraries dels ciutadans i ciutadanes del Masnou.

A més, la durada del contracte és de sis anys i una possible pròrroga de dos anys més, és a dir, inclou tot el pròxim mandat com a mínim i no deixarà cap marge de maniobra pel futur govern.

Com s’estan treballant les condicions del nou contracte

El nostre grup ja va votar en contra d’esgotar les pròrrogues dels contractes en vigor perquè no passes el que ha acabat passant: només fa tres mesos d’ençà que es van presentar l’esborrany dels plecs, més temps de l’habitual en uns plecs, és cert, però insuficient per poder treballar amb vostès esmenes estructurals. La sensació és que tenien molt clar el què volien fer i han tirat pel dret.

Vostès tenen majoria i, per tant, l’aprovaran però amb poca legitimitat democràtica, amb els representants de gairebé la meitat de la població del Masnou en contra.

Model de recollida d’escombraries

Anem ara al nou model de recollida de residus pròpiament.

Primer de tot cal dir que estem totalment d’acord en el fet que s’han de reciclar els residus que generem (encara que no fos una imposició d’Europa), tot i que nosaltres creiem que la “R” més important és la de reduir, però aquesta no dona beneficis econòmics explícits.

Ens diuen que es faran servir “contenidors intel·ligents”, però que vol dir això? Vol dir que aquests contenidors estaran tancats i només es podran obrir en uns dies i hores determinats utilitzant algun mecanisme com ara una “targeta identificativa”.

Vostès van passar d’explicar les meravelles de la recollida de residus porta-porta a descartar-la i ara aposten per uns contenidors que, a priori, tenen els mateixos inconvenients però menys control, i ens preguntem:

Per què no s’ha fet una prova pilot amb aquest sistema de contenidors tancats abans de prendre la decisió del nou contracte?

En altres municipis on s’ha implantat (per exemple a Premià de Mar)  hi ha les mateixes queixes que amb el porta-porta.

Quina diferència hi haurà respecte al porta a porta de cara als “inconvenients” pel ciutadà?

A diferència del porta a porta, quins mecanismes de control hi haurà? 

Amb aquest model, sembla que es “premia” a qui “més recicla” no a qui “menys contamina”, i com ja hem dit, el més important és reduir.

Per acabar, aquesta mateixa empresa serà la responsable, també, de la neteja del nostre municipi i platges; el que esperem tots i totes és que aquest contracte milionari es noti, per fi, en la neteja de la nostra costa i els nostres carrers.

 

Podeu veure la intervenció sencera de la Carme Baños: